Mała punk
Temat: Ulubione Potrawy z Roznych Regionow Polski i Nie Tylko
Jak przyrządzamy żurek?
Żurek najprościej można przyrządzić z butelki lub torebki jak ktoś nie ma ochoty zrobić własnego zakwasu. Rozrabiamy żurek z butelki z wodą według własnego uznania czyli jak poziom kwaśności nam odpowiada. Do smaku możemy dodać kostkę buliony takiego jaki nam najbardziej smakuje ja dodaje bulion rosół z kury z lubczykiem ewentualnie jako bazę stosuje rosół najlepiej jak jest dzień wcześniej ugotowany wtedy nabiera pełnego smaku.Można ugotować np na wywarze z wędzonki czyli obgotowana szynka wędzona lub surowa ewentualnie podczas gotowania można...
Źródło: sathack.pl/forum/index.php?showtopic=1716
Temat: Proszę o pomoc z gotowaniem :(
Zupy tradycyjne i proste jak cholera cię ratują: żurek - kiełbasę w kawałkach lub plastrach zalej wodą dodaj kostę rosołową i liście laurowe, ziele angielskie i majeranek - niech to sie zagotuje i pogotuje z 10 min. do tego wlej
żurek z butelki (ja daję całą ale bez tej mąki z dna, sam płyn) i dalej gotuj oraz dodaj ze 3 ziemniaki pokrojone w kostkę - wyłącz po jakiś 15 minutach - jak ziemniaki będą miękkie - wcześniej dopraw pieprzem i jakąś vegetą. zaraz jak wyłączysz gaz weż 2 łyżki śmietany np. 12% do kubka dolewaj po łyżce zurku z garnka i rozmieszaj w kubku. jak dolejesz żurku na pełno do kubka to wlej to całe do garnka i wymieszaj. GOTOWE. jakby ci się śmietana...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=2224
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plconclusum.xlx.pl